tisdag 7 april 2009

Fiskgryta

Fiskgrytor är bra och god mat. Har man fisken i en gryta, kan man dessutom "kosta på sig" att köpa lite billigare och enklare fisk, än om man ska äta den "ren". Jag brukar köpa Alaska Pollock på t ex Willys, den brukar vara ganska billig.
Kryddor, såsom timjan, basilika mm finns att köpa i påsar på t ex ÖB. Köper man fryst dill och har i frysen, samt citronsaft som man köper i "plastcitronflaska", har man så man kan piffa upp en hel del. Citron kan även många gånger ersätta den där skvätten vitt vin som de brukar skriva om.

Som vanligt är priserna tagna från Handla24, om inget annat nämns. Ni kan med andra ord pressa priserna rätt bra genom att hitta ännu billigare råvaror.

Fiskgryta (4 portioner, ca 9,85 kr/port utan räkor)

400 g fisk (alaska pollock för 20,90 kr)
1 gul lök (1 kr ?)
smör
1 burk krossade tomater (4,15 kr på Willys)
cayennepeppar
2 tsk timjan
½ citron (1 kr [5,90 kr för citronsaft])
2 dl grädde (6,90 kr)
1 fiskbuljongtärning (1,40 kr [16,90 för 12 tärningar])
dill (0,50 kr [7,90 för fryst dill])
(skalade räkor (7 kr [35 kr för 1200g på Willys]) kan uteslutas, men det blir lite lyxigare med räkor)
2 dl ris (3,50 kr)

Hacka och fräs löken i smör/olja. Häll i tomaterna, grädden och alla kryddor, citronsaften och buljongtärningen. Låt koka en liten stund. Skär fisken i mindre bitar (skär den gärna ngt otinad, det brukar vara enklare att skära i den då) och lägg dem i grytan. Koka ca 8 minuter eller tills fisken har blivit vit. Servera med ris.
Om ni vill ha räkor i, lägg inte i dem förrän allra sist, när ni har tagit av grytan från plattan. Räkorna blir sega om de kokas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar